Wat kost een rookkanaal voor een houtkachel?
Een rookkanaal voor je houtkachel, wat heb je allemaal nodig?
Je zit jezelf al helemaal zitten bij de sfeervolle warmte van een houtkachel. Binnen in huis, een serre of een tuinkamer. Kortom, bent je het kijken naar de mogelijkheden voor houtkachel. Misschien heb je ook al een houtkachel op het oog. Goed dat je aan het oriënteren bent. Deze blog gaat over de kosten voor een rookkanaal, want voor verantwoord en duurzaam stoken is een goed rookkanaal een voorwaarde.
In deze blog gaan we uit van een eenvoudig rookkanaal door een plat dak in bijvoorbeeld een serre, veranda, schuur of werkplaats.
Voordat je begint, raadpleeg eerst wat de lokale bouwvoorschriften zijn voor het aanleggen van het rookkanaal. Zelf een rookkanaal aanleggen is goed te doen, mocht u ergens over twijfelen, neem dan contact met ons op of raadpleeg een erkend installateur.
Wat is er nodig?
Het rookkanaal wordt opgebouwd vanaf de kachel naar boven.
- Condensatiering
Bij veel kachels is het eerste wat nodig is een condensatiering. Hiermee begin je direct afwaterend te monteren. Zie ook onze aparte video hierover. Deze kost ongeveer € 25,-
- Kachelpijp
Hierop komt de kachelpijp. Zolang de kachelpijp in dezelfde ruimte is als de kachel en te zien is, mogen dit enkelwandige of dikwandige kachelpijpen zijn. Voorkom haakse bochten van 90 graden, gebruik liever 2 bochten van 45 graden. Zie ook deze video over bochten in een rookkanaal.
Kachelpijpen zijn er in verschillende lengtes en soorten. Een dikwandige kachelpijp van een meter kost ongeveer 50 euro en een halve meter 25. Een bocht van 45 graden kost ongeveer 25 euro. Ook kunt u kiezen voor paspijpen, door te schuiven zijn deze op maat te maken.
In dit voorbeeld gaan we uit van een kachelpijp van 1,5 meter, dus 1x 1 meter en 1x 50 cm.
- Muurbeugels
Voor een stabiel rookkanaal kunt u muurbeugels gebruiken om deze vast te zetten. Ons advies is om bij iedere 1,5 meter een beugel te plaatsen. Dus in deze situatie hebben 1 muurbeugel nodig. Kosten 10 euro
- Verloop van enkelwandig naar dubbelwandig
Zodra het rookkanaal door het plafond of dak gaat, moet het van enkelwandig naar dubbelwanding. Bij een dak van hout of ander brandbaar materiaal moet het dubbelwandige rookkanaal 15 tot 20 cm onder het plafond beginnen. Bekijk hier de video over dit verloop.
Een verloop van enkelwandig naar dubbelwandig kost 60 euro.
- Dubbelwandige kachelpijp
Hierboven op komt dan de dubbelwandige kachelpijp. Deze is snel te monteren met de meegeleverde klemband. Is het rookkanaal eenmaal dubbelwandig, dan moet het ook dubbelwandig blijven. De lengte is afhankelijk van de dakconstructie en de omgeving zoals bomen en andere bebouwing. De wind moet er aan alle kant goed bij kunnen. De afstand tussen het uiteinde van het rookkanaal en het dak moet minimaal 50 cm zijn. Hoger mag altijd.
Ook de dubbelwandige kachelpijpen zijn leverbaar in 25 cm 50 cm en een meter.
In deze situatie gaan gebruiken van een pijp van 1 meter. Deze kost 95 euro.
- Superwool
Voordat de dubbelwandige kachelpijp kan worden geplaatst is er een gat in het dak nodig én moet de dubbelwandige kachelpijp nog worden vast gezet.
De diameter van een dubbelwandige kachelpijp is 200 mm. Om werking van het materiaal van de kachelpijp en van de bouwmaterialen van het dak op te kunnen vangen moet het gat 10 mm groter worden gemaakt. Dus in totaal 210 mm.
Als de kachelpijp is geplaatst dan kan met isolerend en hittebestendig superwool de ruimte tussen de kachelpijp en het dak worden opgevuld.
Dit kost 8 euro per stuk. Aan een stuk is vaak voldoende.
- Vloer - plafondsteun
De meeste eenvoudige manier om de dubbelwandige kachelpijp de te monteren is met een vloer/plafondsteun. Hiermee maakt u direct de opening aan de binnenkant van het dak weer dicht met een bevestiging voor de dubbelwandige kachelpijp.
Deze kost 25,- euro
- Dakdoorvoer
Aan de buitenzijde komt een dakdoorvoer. Deze RVS plaat met koker moet dan onderdeel worden van de dakbedekking.
De kost voor een plat dak 55 euro.
- Stormkraag
Over de dubbelwandige kachelpijp komt dan een stormkraag. Deze komt direct op de dakdoorvoer en zorgt ervoor dat het er geen regenwater of vocht via de dubbelwandige kachelpijp naar binnen kan komen. Dit kunt u afdichten met kit.
Een stormkraag kost 30 euro en kit 15 euro.
Zie ook onze aparte video over de dakdoorvoer en stormkraag.
- Regenkap
Als laatste is dan nog een regenkap nodig. De kost ongeveer 65 euro en maar uw kanaalkanaal helemaal af.
- Totaal
Het totaal voor de materialen voor het kwalitatief goed en veilig rookkanaal komt uit tussen de 450 en 500 euro. Zo heeft u jarenlang plezier hebben van uw kachel en duurzaam en verantwoord stoken. Is het rookkanaal geïnstalleerd, dan kunt u genieten van de warmte en sfeer van uw (nieuwe) houtkachel.
Bekijk deze video over het in gebruik nemen van een houtkachel.
Opbouw en checklist
Hier kunt u het schema downloaden voor de opbouw van de gebruikte materialen.
Zo heeft u ook direct een handige checklist om zo goed voorbereid aan de slag te gaan.
Handig: klik op het artikelnummer en u komt vanzelf bij dit artikel in onze webshop.