Menu
0
20Oct2024
Gefeliciteerd met je nieuwe houtkachel

Gefeliciteerd met je nieuwe houtkachel



Gefeliciteerd met je nieuwe houtkachel. We kunnen ons voorstellen dat je graag snel wilt genieten van de sfeer en warmte. Om langdurig en duurzaam te kunnen genieten van je houtkachel geven wij je graag wat tips zodat je op optimaal en duurzaam kan stoken.

1: De plek waar de houtkachel komt te staan.

Misschien wel een van de meest belangrijkste stappen in het aanschaffen van een houtkachel. Waar komt deze te staan? Misschien heb is er aan een bestaand rookkanaal aanwezig of is er een nieuwe aangelegd. Zorg ervoor dat de kachel voldoende vrije ruimte heeft aan de zijkanten en voorkant. Hou ook rekening met de afstand tot de muur. Zie hiervoor ook onze ander video over het plaatsen van een houtkachel.



2: Lees de handleiding en zorg voor ventilatie

Nu de kachel in huis wil je hem graag gebruiken. Lees eerst de instructies of handleiding van de kachel en weet hoe je de luchttoevoer moet bedienen. Zorg ook voor voldoende ventilatie in de ruimte waar je stookt.

3: 'Inbranden' van de kachel

Hou er ook rekening mee dat je de kachel nog moet ‘inbranden’. Daarom is het belang dat je de eerste keren niet te hard stookt. Zorg ervoor dat bij de eerste stookbeurt de temperatuur in het rookkanaal niet boven de 200 graden komt. Bij de twee de keer stoken mag is maximaal 300 graden zijn en bij de derde keer 400 graden.

Na de derde keer kunt u de kachel gewoon gebruiken. Laat tussen de stookbeurten door de kachel volledig afkoelen. Met een thermometer op de kachelpijp kunt u zien wat de temperatuur is. Doormiddel van de luchttoevoer en de hoeveelheid hout uit in kachel heeft u hier controle over. Tip: begin niet te veel hout in de kachel. (https://www.woodburner.nl/kachel-ventilator.html)

4: Kachel en kachelpijpen gaan dampen en ruiken

Tijdens de eerste keren stoken kunnen de kachel en kachelpijpen gaan dampen en ruiken. Dit komt omdat de verf en coating op de kachel nog moet uitharden. Deze geur is ongevaarlijk en door even goed te ventileren is het ook zo verdwenen.

5: Zwarte kachelruitjes 

Omdat de kachel de eerste keren niet op vol vermogen brandt, kan het zijn dat de kachelruit zwart wordt. De temperatuur is dan niet voldoende om alle deeltjes goed te verbranden. Dit makkelijk schoon te maken door een vochtige papieren doek even in het as te dippen. Hiermee wrijft u over de ramen en haalt u de aanslag er gemakkelijk vanaf.

6: Wat gaat erin de kachel?

Gebruik houtkachels alleen om er schoon en droog brandhout in te stoken. Er zijn diverse houtsoorten die geschikt zijn voor de houtkachel. Informeer eens bij een handelaar in brandhout naar de verschillende soorten.

Alle kachels van Woodburner zijn gemaakt, getest, gekeurd en gecertifieerd voor het stoken van hout.
Hout voorzien van plastic, lijm of samengeperste vezels horen niet in de houtkachel tuis. Zij vergroten de hoeveelheid aanslag in de kachel en het rookkanaal.

7: Houtopslag

Om het haardhout droog op te slaan kunt u gebuikt maken van een houtberging. Zorg ervoor dat de wind er goed doorheen kan waaien zodat het hout goed droogt en schimmels en zwammen geen kans hebben. Een goede houtberging zorgt er ook voor dat het hout van de grond ligt zodat er geen vocht vanuit de grond in het hout kan trekken. (https://www.woodburner.nl/haardhoutberging.html)

8: Kachel aansteken met de Zwitserse methode 

Het stoken gaat het meest duurzaam en snelst met de zogenaamde ‘Zwitserse methode’. Hierbij worden grote stukken hout op de bodem van de brandkamer gelegd met daarop bovenop kruislings geplaatste dunnere aanmaakhoutjes. Dit is een paar lagen hoog. Hier bovenop legt u aanmaakblokje of aanmaakkrullen en deze steekt u aan. Omdat de dunnere aanmaakhoutjes bovenop de stapel als eerste branden, ontstaat er meteen een effectieve verbranding van de rookgassen en stijgt de temperatuur in de brandkamer. Dit zorgt voor een schone en efficiënte verbranding.



9: Zelf (aanmaak)hout kloven 

Het maken van aanmaakhoutje kunt u makkelijk zelf met een houtklover. Hiermee splijt u grote stukken brandhout eenvoudig in kleinere stukjes. U kunt de stukjes van zo klein maken als u zelf wilt. (https://www.woodburner.nl/fumio-houtklover-xl.html)

10: Wanneer niet stoken?

Wanneer niet stoken? Het is soms aan te raden om niet te stoken. Bijvoorbeeld bij als het windstil is en bij mist. Er is dan geen wind om de rook af te voeren en deze blijft dan hangen. Dit is niet goed voor de trek in het rookkanaal en kan overlast voor de buurt veroorzaken.
Kijk op stookalert.nl voor het stookadvies bij u in de buurt.

11: Onderhoud, duurzaam stoken en stookcertificaat 

Zorg voor goed onderhoud aan de kachel en rookkanaal. Laat het minstens 1x per jaar vegen.
Wilt nu meer weten over duurzaam en verantwoord stoken én online gratis uw stookcertificaat halen? Ga dan naar: www.verantwoordstoken.nl

Zo haal je het optimale rendement uit je houtkachel en heb je jarenlang plezier van duurzaam stoken.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.