Menu
0
13Sep2024
Kilowatt? Over het vermogen van houtkachels

Kilowatt? Over het vermogen van houtkachels

Op alle kachels staat kW vermeld. Veelal staat dit in de specificaties en op het energielabel. Kw staat voor kilowatt en geeft het vermogen, de warmteopbrengst, van de houtkachel aan.

Waarom is dit getal belangrijk? Het zou natuurlijk vervelend zijn als uw nieuwe houtkachel de ruimte té warm stookt of dat de ruimte juist niet warm genoeg wordt. Om een miskoop te voorkomen is het daarom aan te raden om van tevoren na te denken over het vermogen van de kachel en waarvoor u hem wilt gebruiken.

Hoeveel vermogen een houtkachel moet hebben in uw situatie is uit te rekenen in een aantal stappen.

Inhoud van de ruimte
Bepaal eerst de inhoud van de ruimte die de kachel moet verwarmen. De formule om dit te doen is: lengte x breedte x hoogte.

Stel, de kachel komt in de woonkamer. De lange wand is 8 meter en de korte wand 5 meter lang. Het plafond is 2,5 meter hoog. De berekening is dan als volgt: 8x5x2,5 = 100 kubieke meter.

Als de inhoud bekend is, kan er worden gekeken naar het benodigde vermogen van de houtkachel. Een veel gebruikte stelregel is: 1 kilowatt per 10 kubieke meter. Dus in dit geval zou een kachel van 10 kW. geschikt zijn.

Isolatie van de ruimte
Nu is er nog een andere belangrijke factor om rekening mee te houden, namelijk de isolatie van de ruimte. Is de ruimte goed geïsoleerd, dan kan het vermogen van de kachel ook minder zijn.

In het geval van een goed geïsoleerde ruimte kan dit een paar kilowatt schelen. In het geval van de 10 kilowatt uit het rekenvoorbeeld voor 100 m3, zou bij een goed geïsoleerde woning een kachel met een vermogen van 6 kilowatt ook voldoende zijn.

Onderstaande tabel geeft een indicatie voor vermogen in verschillende isolatieklassen

Inhoud ruimte goed geïsoleerd redelijk geïsoleerd slecht geïsoleerd 
40 m32,4 kW3,2 kW  4 kW
50 m33,0 kW4,0 kW  5 kW
60 m33,6 kW4,8 kW  6 kW
70 m34,4 kW5,6 kW  7 kW
80 m34,8 kW6,4 kW  8 kW
90 m35,6 kW7,0 kW  9 kW
100 m36,0 kW8,0 kW10 kW
120 m37,2 kW9,6 kW12 kW
140 m38,4 kW11,2 kW14 kW
160 m39,6 kW12,8 kW16 kW

Wanneer is een woning nu 'goed' - 'redelijk' of 'slecht' geïsoleerd?
Goed geïsoleerde woningen zijn voorzien van dubbel glas, muur- en vloerisolatie. Deze zijn vaak na 2000 gebouwd. Is de woning gebouwd tussen 1980 en 2000, zonder aanpassingen in de isolatie tussentijds, dan is de woning waarschijnlijk redelijk geïsoleerd. Als er geen dubbel glas, muur- of vloerisolatie is, dan valt het onder een slecht geïsoleerde woning. 

Kies niet voor een te groot vermogen.
Soms horen wij wel eens “Ik neem een kachel met wat extra vermogen, dan stook ik wel wat minder intensief.” Da’s geen goed idee.
Een te groot vermogen zorgt er niet alleen voor dat de ruimte te warm wordt, maar ook dat de kachel niet op het volledige kan branden. Dit zorg voor een onvolledige verbranding met kans op stankoverlast en meer aanslag (creosoot) in het rookkanaal. Dit vergroot de kans op een  schoorsteenbrand.

Ook iets om over na te denken bij de aanschaf van een houtkachel, het gebruik.

- Is de kachel bedoeld als hoofdverwarming of voor de sfeer? Als het alleen voor de sfeer is
dan is vermogen minder doorslaggevend. In dat geval zou je de helft van het aantal kilowatt uit bovenstaande tabel kunnen aanhouden. 

- Plaats je de kachel buiten op de veranda of op een terras? Dan ben je natuurlijk afhankelijk
van weersinvloeden. Een kachel met een wat groter vermogen is dan geschikter.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.