Efficiënt houtkachel stoken
Het gebruik van een houtkachel zorgt niet alleen voor een kostenbesparende manier om jouw huis warm te maken, maar het is ook nog milieuvriendelijk. In het begin kan het soms spannend zijn om jouw houtkachel te gebruiken. Het werkt immers anders dan een elektrische haard of een gaskachel. Wij hebben daarom in dit artikel een aantal handige tips voor jou op een rijtje gezet.
Gebruik schoon hout dat goed gedroogd is
Het begint allemaal bij het type hout dat je gebruikt. Het is van groot belang dat je kiest voor gedroogd hout wat schoon is. Dit soort hout zorgt namelijk voor zo min mogelijk rook en zorgt ook voor een gecontroleerde brand. Het hout wat je gebruikt moet minimaal 2 jaar gedroogd zijn en mag niet behandeld zijn met verf of andere chemicaliën. Deze kunnen tijdens de brand namelijk in de ruimte komen en jouw gezondheid aantasten. Daarnaast is er kans dat het kachelpijp aantast.
Gebruik een luchtregeling
Het is belangrijk dat je goed gebruik maakt van de luchtregeling in jouw kachel. Zorg dat je de luchttoevoer opent wanneer je de kachel aansteekt. Zodra het vuur ontstoken is, zorg je dat de luchttoevoer iets minder wordt zodat jouw verbranding constant en in evenwicht blijft. De luchttoevoer zet je weer wat meer open zodra je merkt dat het vuur langzaam dooft.
Het laden van de kachel
De manier hoe je het hout neerlegt heeft effect op hoe jouw houtkachel gaat stoken. Zorg dat het hout altijd netjes verdeeld ligt. Zo zorg je namelijk dat al het hout genoeg luchttoevoer krijgt om de vlam aan te houden. Zorg ook altijd dat de luchttoevoer niet afgesloten is wanneer je jouw hout aansteekt. Lees hier bijvoorbeeld meer over de Zwitserse stookmethode.
Het onderhoud
Het laatste, en wellicht ook een van het belangrijkste, is het onderhoud. Goed onderhoud is van groot belang. Zo garandeer je namelijk dat jouw houtkachel veilig in gebruik is en zo optimaal mogelijk functioneert. Zorg dat je regelmatig asresten verwijdert van de kachel om te zorgen dat de luchtstroom niet verstopt lijkt te raken. Het rookkanaal moet normaal ook jaarlijks worden schoongemaakt. Zo kan het roet zich niet ophopen, wat in het ergste geval kan zorgen voor een verbranding in de schoorsteen. Zolang jij je netjes aan deze tips houdt, geniet je in de koude winterdagen heerlijk van een warm vuurtje. Vergeet niet om in de maanden dat je het kachelhout niet gebruikt, het op een veilige en droge plek op te bergen. Zo is het hout voor het volgende seizoen veilig voor gebruik.