Menu
0
17Oct2024
De belangrijkste kenmerken van een goed rookkanaal

De belangrijkste kenmerken van een goed rookkanaal

Een knisperend haardvuur op een koude winteravond, dat is toch het toppunt van gezelligheid? Maar er is meer nodig dan alleen wat hout en een lucifer om optimaal te genieten van je houtkachel. Het rookkanaal speelt namelijk een essentiële rol in het veilig en efficiënt functioneren van je kachel. Laten we eens kijken wat er allemaal komt kijken bij zo'n rookkanaal.

Alles draait om trek 

Het belangrijkste kenmerk van een goede kachelpijp? De 'trek'! Dat betekent simpelweg dat het kanaal in staat moet zijn om rookgassen vlotjes af te voeren en tegelijkertijd voldoende verse lucht aan te trekken voor de verbranding. Een goede trek is afhankelijk van een paar cruciale factoren. 

Lengte en bochten

Een rookkanaal moet niet te kort, maar ook zeker niet te lang zijn. Ergens tussen de 4 en 7 meter, dat is de gouden standaard. En die bochten in het kanaal? Hoe minder, hoe beter! Een recht kanaal dat mooi omhoog loopt, zorgt voor de beste resultaten. 

De juiste maat

Naast de lengte is ook de diameter van het rookkanaal van groot belang. Die moet namelijk perfect aansluiten op de uitgang van je houtkachel. Is de diameter te klein of juist te groot, dan kan dat leiden tot een slechte afvoer van rookgassen. En, niet onbelangrijk: hoe krachtiger je kachel, hoe groter de benodigde diameter. 

Dubbelwandig is dé moderne oplossing

In goed geïsoleerde, moderne huizen wordt steeds vaker gekozen voor een dubbelwandige kachelpijp van RVS. Dat is een kanaal met een binnen- en buitenpijp. Zo'n dubbelwandig exemplaar warmt snel op, is makkelijk te installeren en vergt weinig onderhoud. Ideaal voor de eigentijdse houtkachelfanaat. 

Veiligheid voorop

Voor je enthousiast aan de slag gaat met je nieuwe rookkanaal, is het goed om even stil te staan bij de regelgeving. Er zijn nogal wat wetten en regels waar je rekening mee moet houden. Schakel daarom een ervaren vakman in, die je kan adviseren over het juiste kanaal en de installatie. Zo weet je zeker dat alles veilig en volgens de regels verloopt. 

Een houtkachel is pas compleet met een goed rookkanaal. Door te letten op zaken als de lengte, het aantal bochten, de diameter en het type kanaal, zorg je voor een optimale trek en dus een veilige en efficiënte werking van je kachel. En vergeet niet: schakel een vakman in om er zeker van te zijn dat alles volgens de regels gebeurt. Dan kun jij zorgeloos genieten van die heerlijke warmte en gezelligheid van jouw houtkachel.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.