Alle soorten kachelhout op een rij
Heb je een houtkachel of een open haard, dan heb je goed kachelhout nodig. Er bestaan verschillende soorten hout, maar niet elke houtsoort leent zich even goed om te gebruiken als kachelhout. En als je zelf hout kapt of hout wil opslaan dan moet je wel weten hoe haardhout te drogen. In dit artikel beschrijven we welke soorten hout je het beste kunt gebruiken als kachelhout en hoe je haardhout het beste kunt drogen en opslaan.
Welke houtsoorten kun je gebruiken als kachelhout?
Voor het stoken van een houtkachel heb je de keuze uit verschillend haardhout. Benieuwd naar welke houtsoorten het meest gebruikt worden als kachelhout? We hebben de populairste hieronder op een rij gezet.
Berk
Berkenhout leent zich goed om te gebruiken als kachelhout. Het berkenhout brandt goed, spat niet, geeft niet veel rook af en geeft redelijk wat warmte.
Es
Essenhout is heel geschikt om te gebruiken als kachelhout, want het brand lang, spat niet, geeft weinig rook af en geeft heel veel warmte. Essenhout is alleen moeilijk om aan te steken, dus je moet essenhout pas op het vuur leggen als de kachel al goed brandt.
Els
Elzenhout heeft ongeveer dezelfde eigenschappen als essenhout, met als opmerking dat dit hout wel de neiging heeft om te spatten en daardoor minder geschikt is voor een open haard.
Fruitbomen
Hout van fruitbomen zoals appel, peer of kers is zeer geschikt om te gebruiken als kachelhout. Fruitbomenhout brand langzaam, spat niet en geeft veel warmte. Fruitbomenhout geeft tijdens het stoken wel een typische geur af, en dat kan je aangenaam vinden of niet.
Beuk
Beukenhout is goed kachelhout wat lang brandt, niet spat, bijna niet rookt en veel warmte afgeeft. Net als essenhout is beukenhout moeilijk om aan te steken, dus pas op het vuur leggen als het al goed brandt.
Eik
Eikenhout heeft nagenoeg dezelfde eigenschappen als beukenhout, alleen brandt eikenhout met een iets minder mooie vlam.
Wilg
Wilgenhout is een houtsoort dat vooral gebruikt kan worden voor het aanmaken van de kachel. Alleen wilgenhout stoken levert namelijk te weinig warmte op. Helaas weegt dit nadeel zwaarder dan de voordelen, zoals dat het snel droogt, gemakkelijk te drogen is en niet spat.
Aandachtspunten als je hout uitzoekt
Je kunt beter geen hout van naaldbomen gebruiken voor een houtkachel of open haard. Naaldbomenhout bevat veel hars wat kan gaan spatten als het wordt verhit, en daardoor kunnen er vonken op de vloer terechtkomen. Wat je echt niet moet doen is voorbehandeld hout verstoken zoals geïmpregneerd tuinhout of geschilderd hout. Bij het verbranden van voorbehandeld hout komen er namelijk giftige stoffen vrij en bovendien veroorzaakt voorbehandeld hout ook veel meer roet.
Kachelhout drogen en opslaan
Welke houtsoort je ook kiest, het hout moet goed droog zijn voordat je het gaat verstoken. Vochtig hout brandt niet goed en veroorzaakt veel rookontwikkeling. Idealiter bevat kachelhout hooguit 20% vocht, en daarom moet je zorgen dat je het hout eerst goed laat drogen en op de juiste wijze opstapelt. Haardhout stapelen doe je het beste buiten onder een afdak zodat het beschut is tegen de regen. De wind kan er dan nog wel doorheen waaien, wat ervoor zorgt dat je hout mooi egaal uit droogt. En zorg ervoor dat het hout niet direct op de grond staat zodat er geen vocht in kan trekken. Zodra het hout goed droog is kun je het wel kort binnen opslaan zodat het direct gebruikt kan worden.