Menu
0
26Jun2024
Aandachtspunten aansluiten kachelpijp

Aandachtspunten aansluiten kachelpijp

Het aansluiten van een kachelpijp kan een uitdagende klus zijn. Zeker als je nog geen ervaring hebt met dit soort projecten. Het is daarom belangrijk om de juiste stappen te volgen. En om rekening te houden met veiligheid, efficiëntie en regelgeving. Hieronder lees je waar je op moet letten bij het aansluiten van een kachelpijp.

Geschiktheid van het bestaande rookkanaal

Het is belangrijk om vooraf te controleren of jouw bestaande rookkanaal geschikt is voor het aansluiten van een houtkachel. Let op bochten in het kanaal (maximaal 45 graden) en zorg ervoor dat het materiaal brandwerend is. Bij een gemetseld rookkanaal is het raadzaam om een flexibele kachelpijp te gebruiken voor een betere verbranding en trek.

Afstand tot de muur

Bij het plaatsen van een zichtbare kachelpijp is het cruciaal om voldoende afstand te houden tot de muur en andere brandbare materialen. Voor een dubbelwandige kachelpijp adviseren we een afstand van minimaal 20 cm, terwijl een enkelwandige pijp een afstand van 30 cm vereist.

Overgang van enkelwandig naar dubbelwandig

Een enkelwandige kachelpijp straalt meer warmte uit en wordt dus heter aan de buitenkant. Wanneer u met een kachelpijp door een wand, dak of muur wilt , dient u van enkelwandig naar dubbelwandig over te gaan. Hiervoor zijn verloopstukken te verkrijgen. U dient de dubbelwandige pijp op een afstand van 20 cm van de wand, dak of plafond te gebruiken.

Onderhoud en reiniging

Regelmatig onderhoud en reiniging zijn van groot belang voor de veiligheid en efficiëntie van jouw kachel en rookkanaal. Laat het gehele kanaal minstens één keer per jaar vegen door een specialist, die meteen ook kan controleren op eventuele gebreken. Voor pelletkachels geldt een intensiever onderhoudsschema, waarbij je wekelijks verschillende onderdelen moet schoonmaken. Vergeet naast deze punten ook niet het vervangen van het kachelkoord, aangezien dit essentieel is voor een goede afdichting en efficiënte werking van jouw kachel. 

Aftimmeren en ventilatie

Als je besluit om het rookkanaal af te timmeren, gebruik dan brandwerende materialen en omkokeringsbeugels. Zorg voor voldoende ventilatie door middel van roosters onder en boven in de omkokering. Een goede ventilatie in de ruimte waar de kachel staat, is niet alleen belangrijk voor jouw gezondheid, maar ook voor een optimale verbranding. Overweeg een externe luchttoevoer als je problemen ervaart met de trek in het rookkanaal.

Montage door het dak

Bij het monteren van een kachelpijp door het dak is het gebruik van een dubbelwandige pijp verplicht. Zorg voor een stevige bevestiging met beugels en houd rondom de pijp een vrije ruimte van 5 cm aan. Plaats een dakplaat en een stormkraag voor een waterdichte afsluiting.

Professionele aansluiting

Het aansluiten van een kachelpijp vereist zorgvuldige voorbereiding, aandacht voor veiligheid en kennis van de geldende voorschriften. Twijfel je over jouw eigen vaardigheden of heb je specifieke vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een ervaren specialist die je kan begeleiden bij het aansluiten van jouw kachelpijp.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief. Krijg direct 5% korting op alles

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.