5 veelgemaakte fouten bij het gebruik van een houtkachel
5 veelgemaakte fouten bij het gebruik van een houtkachel
Ben je enorm fan van een houtkachel? Dan ben je zeker niet de enige. Er zijn veel mensen die hun huis niet alleen verwarmen met een houtkachel, maar het ook erg gezellig vinden om op die manier een gezellige sfeer te creëren. Hou het gezellig én verantwoord en voorkom deze 5 veelgemaakte fouten bij het gebruik van een houtkachel.
1. Verkeerd aanmaakmateriaal
Zorg ervoor dat je het juiste aanmaakmateriaal gebruikt tijdens het stoken. Denk hierbij aan aanmaakblokjes of droge stukjes aanmaakhout gestapeld volgens de Zwitserse methode. Maak zeker geen gebruik van benzine, lampenolie of andere brandbare stoffen om de kachel sneller aan te krijgen. Dit kan gigantische risico’s en gevaren met zich meebrengen.
2. Geen ventilatie
Zorg altijd voor ventilatie in de ruimte waar de kachel staat. Het is natuurlijk een logische gedachte, het is koud dus doe je het raam dicht. Dit is niet verstandig, een kachel heeft aanvoer van verse lucht nodig om optimaal te kunnen werken. Bij een onvolledige verbranding kan koolmonoxide vrijkomen. Dit ruik of zie je niet en dat maakt het erg gevaarlijk. Zorg voor optimale veiligheid door een koolmonoxidemelder in dezelfde ruimte als de houtkachel de plaatsen én te ventileren. Dus zet de ramen gerust op een kier.
3.Geen of slecht onderhoud
Een schoorsteenbrand in huis wil je niet hebben! Zorg daarom voor tijdig onderhoud aan de kachel, het rookkanaal en schoorsteen. Voorkom hiermee dat roetdeeltjes of creosoot het rookkanaal blokkeren en mogelijk ontbranden. Hiermee zorg je ervoor dat de kachel optimaal rendement oplevert en ook nog eens veilig kan branden.
4. Verkeerd hout
Nat hout, hout met verfresten of hout met andere resten zoals spijkers, zorgen voor onvolledige verbranding en de uitstoot van schadelijke stoffen. Door te stoken met droog, onbehandeld hout, zorg je voor optimale verbranding. Dus minder rookontwikkeling en minder resten die overblijven. Stook ook niet te veel hout tegelijkertijd, want dit kan er ook voor zorgen dat het hout niet volledig kan verbranden en delen achterblijven in je kachel.
5. Zorg voor voldoende brandhout
Droog stookhout is hout met een vochtpercentage van minder dan 20%. Vers hout moet minimaal 2 jaar drogen voordat het als brandhout kan worden gebruikt. Zorg ervoor dat je dus op tijd je houtvoorraad weer op tijd aanvult. Het goed opslaan doe je met een houtberging waar het hout van de grond ligt en de wind goed langs kan waaien. Natuurlijk heeft de houtberging een afdak tegen regen en sneeuw.
Conclusie
Door goed voorbereid te zijn, regelmatig onderhoud uit te voeren en veilig te stoken met het juiste materiaal, kun je optimaal en veilig genieten van de sfeer en warmte die een houtkachel biedt. Veiligheid en een goede voorbereiding staan hierbij centraal!